суббота, 21 мая 2011 г.

Розвалена Будка

Навесні минулого року інформаційний простір України сколихнула новина, що тривалий час не давала спокою вітчизняним любителям хокею. Керівництво київського клубу «Будівельник» заявило про створення хокейної команди, яка планувала одразу влитися до російської КХЛ — другої за силою ліги світу. У творців грандіозного проекту, який охрестили «спасінням українського хокею», все було ніби «на мазі»: підписаний договір про співпрацю з Континентальною хокейною лігою, тренер — відомий чех Йозеф Яндач, готові контракти, черга охочих одягнути форму нового клубу, сайт, домовленість із директором київського Палацу спорту про реконструкцію льодової арени коштом приватного інвестора (а реальним власником «Будівельника» називають олігарха Ігоря Коломойського).

Проте Фонд держмайна відмовив «будівельникам» у ремонті ПС власними силами, тож у сезоні 2010/11 новій команді грати було ніде. Тоді на прес–конференції 24 червня президент «Будівельника» Богдан Гулямов заявив, що через відсутність належної спортивної арени розпускає хокейну команду. Це була «погана новина». А «хороша» полягала в тому, що Гулямов пообіцяв: «Будка» виступатиме в КХЛ у сезоні 2011/12.

І ось підійшов час заявок на новий чемпіонат. Як з’ясувала «УМ», наразі жодних ознак поновлення роботи над проектом ХК «Будівельник» не спостерігається. Останнє оновлення офіційного клубного сайту датується листопадом минулого року. А в прес–службі «Будки» повідомили, що хокейний проект «заморожений» і «невідомо, чи відродиться взагалі».

Теоретично, перепоною заявки «Будівельника» на сезон 2011/12 у КХЛ міг стати другий етап реконструкції київського Палацу спорту, який буде головним медіа–центром футбольного Євро–2012. Ці роботи вже почали, і триватимуть вони до квітня 2012–го. Але, за словами заступника директора арени Вадима Аксьонова, роботи з «оздоровлення» фасаду, фойє та фаст–фудів не заважатимуть проведенню спортивних подій, у тому числі й хокейних поєдинків.

Нічого втішного про майбутнє «Будки» не каже й віце–президент Федерації хокею України В’ячеслав Завальнюк, який минулого року брав участь в анонсуванні та формуванні нового клубу. «Мене тоді попросили допомогти команді з деякими організаційними та кадровими питаннями. Нині ж мені нічого не відомо про долю «Будівельника», — каже екс–хокеїст. Тож виходить, що ідея створення в Києві команди рівня КХЛ залишилася на папері і наразі не має шансів на реанімацію. Більше того, з сумом доводиться констатувати: якщо амбітний «Будівельник» так і не народився, то «Сокіл» — помер. Принаймнi як команда не мiстечкового рiвня. Адже через загострення хронічного фінансового «голоду» знаменитий у минулому клуб відмовився від участі в білоруській екстра–лізі, значна частина гравців «Сокола» перейшла в «Донбас», аби грати у вищій лізі Росії, і решта вправних виконавців теж навряд чи cидітиме в чемпіонаті України.

Занепадом київського хокею скористалися в Донецьку, де взялися виводити на нову орбіту ХК «Донбас». Цим проектом керує власник і президент команди, він же віце–прем’єр–міністр України Борис Колесников. Після перемоги в чемпіонаті України «донецькі» замахнулися на російську ВХЛ, а в перспективі говорять і про КХЛ.

«Неважливо, звідки дме вітер, — важливо, щоб він узагалі дув», — так В’ячеслав Завальнюк коментує зміщення центру українського хокею з Києва до Донецька. — «Донбас» — це маска для штучного дихання, яку одягли на український хокей у спробах його реанімувати. Наразі вітчизняний хокей швидше мертвий, ніж живий. Його майбутнє залежить від кваліфікації «лікарів», що взялися його рятувати».

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Баннер

Tak